Solidariteitskoor Kontrarie Herent

Het Festival van Vlaanderen presenteert Unidad Popular in Leuven

Festivalconcert met

Pianovariaties op het strijdlied
The People United Will Never Be Defeated!
  

Dinsdag 22 oktober 2013 om 20.30u

Grote Aula Maria Theresia LEUVEN
Gratis inleiding om 19.45u Christine Dysers

De Amerikaanse componist Frederic Rzewski
 schreef zijn meesterwerk

The People United Will Never Be Defeated!

 in 1975 n.a.v. de 200ste verjaardag van de
Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.
Het feit dat hij het beroemde en controversiële

Chileense strijdlied als basis nam,

 was op z’n minst een politiek statement. 

 

Op de meest uiteenlopende manieren demonteert Frederic Rzewski de herkenbare melodie van ¡El pueblo unido jamás será vencido! om ze opnieuw in elkaar te zetten. Deze magistrale compositie biedt een catalogus aan met allerlei technieken: polyfoon lijnenspel, minimal music, hoekige bebop stijl, melodieuze popsongs, moderne toonreeksen, virtuoze ‘Liszt’ passages. Zelfs muzikale citaten passeren de revue: Purcell, Eisler of ander strijdgezang zoals Bandiera Rossa

Rzewski, bespeelt alle mogelijke registers van de piano: van zachte lyriek tot brute percussie, van uiterste precisie tot vrije improvisatie. Deze 36 variaties worden terecht vergeleken met de Diabelli variaties van Beethoven.

 

Ruddy Doom (UGent) leidt het concert in. De indringende video van de Chileense contrarevolutie en de Leuvens koren Dauwgard, Kontrarie en Caminhando zorgen voor een verrassende en onvergetelijke finale.

Daan Vandewalle eet, drinkt en ademt hedendaagse muziek en is nooit bang voor het schijnbaar onmogelijke. Zijn eerste cd met muziek van Charles Ives kreeg lovende kritieken tot in de VS: “he puts many American classical musicians to shame…”. Sindsdien droegen verschillende Amerikaanse componisten werk aan hem op, waaronder ook Rzewski. Daan Vandewalle voerde The People United will never be defeated al verschillende keren integraal uit, altijd opnieuw met volle overgave, toewijding en totale inzet van zijn virtuositeit en muzikaliteit.


Tickets  €18

30CC/Ticketbalie Tweebronnen Diestsestraat 49, 3000 Leuven Ticketlijn 016/300 900  

 

Tickets met korting 25% : -26/65+, studenten, lerarenkaart, personeel KU/UZ Leuven (ticket of duoticket), groepen+10 (Reserveren voor groepen? Neem vooraf contact op met martine@festivalvlaams-brabant.be – 016/200 540); 50%: voor studenten mét Cultuurkaart KU Leuven,  CJP.

 

Concertlocatie

Grote Aula Maria Theresia, Sint-Michielsstraat 6 (Hogeschoolplein)

3000 LEUVEN /// Parkingadvies Heilig Hart, Naamsestraat 102 3000 LEUVEN

 

 

Di 22 okt 2013 om 20.30u LEUVEN Grote Aula Maria Theresia
Inleiding (gratis) om 19.45u Christine Dysers

The People United Will Never Be Defeated!

Daan Vandewalle piano

 

Frederic Rzewski (USA) maakte een variatiereeks op ¡El pueblo unido jamás será vencido! die terecht vergeleken wordt met de Diabellivariaties van Beethoven.

Het bekende strijdlied van de Chileense componist Sergio Ortega wordt op de meest uiteenlopende manieren ontmanteld en opnieuw in elkaar gezet. Rzewski bespeelt alle mogelijke registers van de piano, van zachte lyriek tot brute percussie, van uiterste precisie tot vrije improvisatie.

Ruddy Doom (UGent) leidt het concert in. De indringende video van de Chileense contrarevolutie en de Leuvens koren Dauwgard, Kontrarie en Caminhando zorgen voor een verrassende en onvergetelijke finale.

 

De gretigheid van pianist Daan Vandewalle om deze muzikale marathon tot een goed einde te brengen past helemaal bij het strijdlustige karakter van het originele lied. De indringende video van de Chileense contrarevolutie en enkele koren uit het Leuvense zorgen voor een verrassende en onvergetelijke finale.

 


Last update: 12/03/2015 12:02
Generated in: 0.745 msec