Solidariteitskoor Kontrarie Herent

Bewogen voor Syrië

Benefietconcert voor De Witte Helmen in Syrië
Vrijdag 18 november 2016 20u30
GC De Wildeman, Schoolstraat 15, Herent.

Programma
  • Kontrarie zingt een aangepaste versie van zijn programma. Voor een voorproefje, zie: www.kontrarie.be
  • Charles Ducal, de eerste Dichter des Vaderlands, leest zijn gedicht ‘Ballade van de zee’.
  • Muziek kent geen grenzen. De Syrisch-Koerdische muziekgroep Nojin brengt ons in de sfeer van Syrië met liederen in het Arabisch en Koerdisch.
  • Het goede doel, The White Helmets, wordt kort visueel voorgesteld.
  • Na het concert kan u proeven van een Syrisch hapje en bieden wij u een glas aan.
Kaarten
Voorverkoop € 13, kassa € 15.
Inschrijvingen via: Gemeentehuis De Kouter, Spoorwegstraat 6, Herent, tel: 016 85 30 20, info@gcdewildeman.be of de website: www.gcdewildeman.be

Strijdkoor Kontrarie uit Herent brengt een boodschap met liederen uit de hele wereld. We komen op tegen oorlog en voor vrede, we kiezen voor een gastvrije en multiculturele samenleving, waar iedereen het recht heeft op een gelijkwaardig leven.
Met onze liederen, in vele talen, zingen we over mensen die klein gehouden worden, die in armoede leven, maar die, ondanks alles, toch durven getuigen over hun kracht, hun geloof in een betere wereld. Deze thema’s blijven altijd even actueel!
We geloven in de kracht van muziek, het zet ons in beweging, het raakt ons diep van binnen, we worden al ‘30 jaar bewogen’ door en voor mensen!

Het goede doel in een complexe context.
Syrië kent de grootste humanitaire tragedie van de laatste decennia. De protesten voor waardigheid en vrijheid zijn geëvolueerd van een burgeroorlog tot een ‘plaatselijke wereldoorlog’. Het regime en allerlei oppositiegroepen, maar ook grootmachten en regionale actoren vechten in Syrië voor eigen belangen hun conflicten uit. Met haast een half miljoen doden als gevolg, 7,4 miljoen mensen op de vlucht, 13,4 miljoen mensen met nood aan humanitaire hulp, de toekomst van generaties kinderen bedreigd, uitwaaierend terrorisme. Bij ons krijgt het barbaars geweld van de Islamitische Staat de meeste aandacht. België neemt deel aan de internationale coalitie tegen IS. Maar het grootste aantal doden valt door niets ontziende militaire acties van de regering en haar bondgenoten. Burgers worden genadeloos onder vuur genomen in belegerde gebieden en steden zoals Aleppo. Een project in deze complexe context kiezen is moeilijk. Maar steun verlenen aan een bevolking in nood is een menselijke plicht.

De Syrische Civiele Bescherming, beter gekend als The White Helmets (De Witte Helmen), is een humanitaire organisatie van ongewapende vrijwilligers. Met risico’s voor eigen leven halen ze slachtoffers van onder het puin op plekken die gebombardeerd werden. Ze hebben op die manier al meer dan 60.000 levens gered. Ze waarschuwen de burgerbevolking voor nakende aanvallen, en verlenen eerste hulp. Verder zijn ze betrokken in het herstel van vitale basisinfrastructuur (elektriciteitsleidingen, veiligheid van gebouwen). Zie voor meer info: www.whitehelmets.org.
The White Helmets zijn genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede 2016.

Wie niet kan komen naar het concert, kan toch het goede doel steunen met een bijdrage op de rekening van de GROSH: BE16 5230 8070 3974 met als melding: Witte Helmen.

Last update: 29/10/2016 19:29
Generated in: 0.216 msec